Veel gehoorde fabeltjes tijdens de nieuwbouwoplevering

1 - Stankafsluiters

De cv-ketel van uw nieuwe woning heeft een aansluiting op het riool om condenswater af te voeren. Vaak wordt er bij de oplevering geadviseerd om de stankafsluiter hier te vullen met water en er een beetje slaolie, zonnebloemolie of olijfolie bij te doen. Het idee is dat de olie blijft drijven en voorkomt dat het water verdampt. De stankafsluiter komt dan niet droog te staan in de zomermaanden en u heeft geen stankoverlast. In de praktijk zal de olie uiteindelijk toch mengen met het water en het water zal dus ook langzaam verdampen. Wat achterblijft is een drap van olie en residu uit het condenswater. Bovendien zal de stankafsluiter in de praktijk nooit droog komen te staan, omdat de ketel eigenlijk dagelijks wordt gebruikt. Olie in een stankafsluiter is dus zeker niet aan te bevelen.

2 - Ammoniaktest

Er wordt weleens geadviseerd om na de oplevering een beetje ammoniak of chloor in het toilet boven te gooien en door te spoelen. Wanneer een tweede persoon boven het luik van de kruipruimte een ammoniak- of chloorlucht waarneemt, dan is er een probleem met het riool. Ten eerste zult u bij een klein lek in het hoofdriool deze lucht niet waarnemen. Daarnaast heeft u garantie op het gehele rioolsysteem. Als er een probleem is, belt u de aannemer en deze zal het moeten oplossen.

3 - Randzone in beglazing

Alle beglazing in uw nieuwe woning is nieuw en moet in principe schadevrij worden opgeleverd. Er mogen dus geen krassen, putten, of ander soort beschadigingen aanwezig zijn. Vaak ontstaat er discussie bij de oplevering over krassen in beglazing in een bepaalde randzone van het glas. Deze zouden zijn toegestaan, waarbij verwezen wordt naar "de norm". Deze norm bestaat echter helemaal niet. Beglazing kan worden geïnspecteerd volgens de richtlijnen van het Kenniscentrum Glas, maar dit is zeker niet verplicht. Bij een nieuwe woning hoort ook nieuwe schadevrije beglazing.

In alle redelijkheid kan worden gesteld dat een glaszetter en/of schilder een werkgebied heeft op een ruit langs de glaslatten. Hier kunnen kleine krassen ontstaan, die bij dagelijks gebruik niet opvallen. Herstel of vervangen staat dan niet in verhouding tot de schade. Bij kunststof of aluminium kozijnen kan dit echter nooit het geval zijn.

4 - Waterbesparend toilet

Er wordt bij toiletten nog wel eens geadviseerd om altijd de grote spoel te gebruiken. De kleine spoel zou te weinig water gebruiken en mogelijk verstoppingen veroorzaken en op de waterrekening zou je dat toch niet merken. Natuurlijk is niets verplicht, maar het waterbesparende toilet is niet voor niets uitgevonden en massaal toegepast. Verstoppingen door te weinig watergebruik bestaan niet. In euro's zal je inderdaad niet veel besparen, maar dergelijke bespaartechnieken zijn er niet per se voor de portefeuille. Het gaat om het besparen van zuiver drinkwater bij het spoelen van het toilet.

5 - Binnendeuren

Moderne binnendeuren zijn relatief hoog en zijn gevoelig voor kromtrekken door de aanwezigheid van bouwvocht. Binnendeuren mogen kromtrekken en daarbij worden de meest uiteenlopende normen gehanteerd. Feit is dat de praktisch alle binnendeuren conform de garantievoorwaarden van GND worden geleverd en daar wordt het volgende gesteld:

Onder invloed van (bouw)vocht kan uw deur krom trekken. Mocht na een volledig stookseizoen de kromming meer zijn dan 10 mm ten opzichte van de middelloodlijn, dan kunt u via uw leverancier van de deur een klachtmelding doen.

Daarnaast wordt nog wel eens geadviseerd om de binnendeuren van de badkamer aan de onderzijde in de lak of beits te zetten. Dit om te voorkomen dat de afwerking loslaat. Het is echter zo dat moderne binnendeuren rondom geseald zijn, waardoor er geen vocht tussen het frame en de afwerking kan komen.